בית החולים, הדור הבא: טכנולוגיות עתידניות במרכזים רפואיים [חלק I]

זה בהחלט מדע אבל הוא כבר לא בדיוני. החל מרובוטים שפוגשים את המטופלים עם הגעתם ועד לשימוש בבינה מלאכותית כדי לנתח ולאבחן תוצאות בדיקות מעבדה, בית החולים של העתיד כבר כאן. החוקר דולב וקנין מעמיק בסדרת פוסטים על הטכנולוגיות העתידניות שנראה ביותר ויותר בתי חולים בשנים הקרובות.

מערכות בינה מלאכותית, למידת מכונה, רובוטיקה וטכנולוגיות תקשורת מתקדמות מוטמעות ביותר ויותר מוסדות רפואיים, ומסייעות בתהליכי השינוי המעמיקים שעוברים עליהם. היעד הסופי? שירות מהיר יותר, יעיל יותר, מדוייק יותר ומותאם אישית למטופלים ולמאושפזים. הצטרפו אלינו לסדרת הפוסטים הבאה, בה נתאר את בית החולים של העתיד וננסה להבין כיצד ישולבו בו טכנולוגיות חדשות ומה התמורות שהן עתידות להביא עבור המטופלים ובתי החולים.

חישה פיזיולוגית מרחוק – מכ”מים, מצלמות ומה שבניהם

דמיינו מציאות בה תכנסו למרפאה ולפני שתיכנסו לחדר הרופא, המדדים הפיזיולוגיים שלכם כגון דופק, סטורציה ולחץ דם יגיעו ישירות לצוות הרפואי, ללא מגע ובאופן בלתי מורגש לחלוטין, נשמע כמו מדע בדיוני?

תופתעו לשמוע אך טכנולוגיות כמו מערכות מבוססות גלי רדיו ומצלמות תרמיות אשר הוכחו בסדרת ניסויים כיעילות בניתור מדדים רציף ללא מגע במטופל כבר מפותחות בימים אלו! חברת Neteera הישראלית מפתחת מערכות למדידת קצב לב, קצב ועומק נשימה, זיהוי תנועה בעזרת חיישנים מתקדמים וללא מגע כלל. 

האם זה באמת מועיל?

מדידה מרחוק מספקת לנו מספר יתרונות משמעותיים ובניהם ניתוח אמין ורציף של כל המטופלים בזמן אמת, מה שיאפשר לצוות הרפואי להעניק טיפול על פי דחיפות רפואית, זאת בניגוד למציאות הנוכחית בה מדדים פיזיולוגית נבדקים רק בעת המפגש עם איש צוות רפואי ולאחר המתנה. בנוסף, אנו המטופלים נקבל חוויה נעימה יותר וללא מכשור בדיקה מסורבל – למעשה המדידה מתבצעת מבלי שנרגיש אותה כלל ולא דורשת מאיתנו דבר.

רובוטים בשירות הרפואה

השימוש ברובוטים בבתי חולים נהיה נפוץ יותר ויותר לאור הזדקנות האוכלוסייה, אשר מייצרת עומס על בתי החולים. הרובוטים בעלי אוריינטציה רפואית ותוכננו במטרה לענות על מגוון צרכים ומשימות כגון הפחתת עומס וצמצום מספר הטעויות הרפואיות במחלקה, בקרה וזיהוי מצבים בהם המטופל נזקק לאיש צוות רפואי, שינוע וניוד בדיקות מעבדה, ציוד רפואי ומזון, וכן הם יכולים לבצע משימות שגרתיות כגון מתן מידע למטופלים, הערכת מדדים פיזיולוגיים ועוד. הרובוט MOXI פותח ע”י חברת Diligent Robotics ומציע סיוע לוגיסטי לבתי החולים. הרובוט נע באופן אוטונומי ומבצע מגוון משימות כגון חידוש מלאי במחלקה, העברת בדיקות מעבדה ועוד, ללא מעורבות מפעיל או איש צוות רפואי וכך מקל על העומס בקרב צוותי הרפואה. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי רובוטים מקבלים מקום יותר משמעותי בתעשייה ומוכיחים את יעילותם בהפחתת העומס על צוותי הרפואה, שיפור תהליכים קיימים ואף חיסכון כלכלי.

בנוסף, השימוש ברובוטים יכול להפחית את חשיפת הצוותים לווירוסים ומחלות. כך לדוגמה, בשיא מגפת הקורונה בתי חולים רבים ברחבי העולם נעזרו ברובוטים כדי לתקשר ולטפל בחולים במחלקות קורונה סגורות, שכן הם מסוגלים לבצע משימות מסוימות ללא מעורבות אדם. הרובוטים אפשרו קשר רציף עם המטופל ואף בינו לבין משפחתו, ובמקביל הגנו על הצוות הרפואי ומנעו את התפשטות הנגיף.

ככל שתעשיית הבריאות תמשיך להתפתח ונתח האוכלוסייה הבוגרת יגדל, אנו נראה שילוב רחב יותר של רובוטים בבתי חולים בעתיד.

בחלק הבא בסדרה נראה כיצד כיצב שילוב של בינה מלאכותית, רפואה מרחוק ופיתוחים נוספים יכולים לשנות את פני הרפואה.

 

התוכן מבוסס על מחקר שנכתב ע”י החוקר מארק וולביץ.